AIS - Hva er AIS & Skippo-båter funksjonen, og hvordan bruker jeg det?

AIS står for Automatisk Identifikasjonssystem og lar deg se andre båters posisjoner direkte på kartet i Skippos app. Systemet fungerer ved at båter med AIS-transponder regelmessig sender ut informasjon om nåværende posisjon på en digital radiokanal. I Skippos app kan du se båter med AIS aktivert og Skippo-båter som har valgt å dele sin posisjon. Merk at AIS & Skippo-båtfunksjonen kun er tilgjengelig i appen online og ikke i planleggingsverktøyet på nettet.

Ved å klikke på en båt på kartet, vil du få opp navn, fartøytype, fart og lengde. Klikk på fartøyets navn for å se ytterligere informasjon. Hvis du vil lagre båten til favorittene dine, klikker du på stjernen i øvre høyre hjørne. Båten blir da lagret til profilen din og blant filtrene dine, slik at det blir lettere for deg å følge båten.

Følg disse trinnene for å se informasjon om andre fartøy i nærheten:

1. Gå til fanen "Planlegg"
  2. Klikk på kartinnstillingene
  3. Under "kartlag", slå på "AIS & Skippo-båter"
  4. Nå skal du kunne se andre fartøy på kartet
  5. Velg om du vil se alle typer båter, eller velg å filtrere ved å klikke på "Mer".
  6. Når du har valgt hvilke båter du vil se på kartet, klikker du "Vis på kartet".

Følg disse trinnene for å dele posisjonen din på kartet:

1. Gå til fanen "Planlegg"
  2. Klikk på kartinnstillingene
  3. Under "Kartinnstillinger", slå på "Del posisjonen din på kartet"
  4. Nå deler du posisjonen din på kartet

Følg disse trinnene for å finne venner og båter å følge:

Ved å klikke på en båt på kartet og deretter på stjernen i øvre høyre hjørne, lagrer du en båt til profilen din for å følge den. Du kan også finne båter ved å søke etter dem, følg disse trinnene:

1. Gå til fanen "Mitt Skippo"
  2. Klikk på stjernen i menyen
  3. Klikk på knappen "Finn båter å følge"
  4. Søk etter en annen bruker, båtnavn, MMSI eller Callsign.
  5. Du kan klikke på stjernen direkte fra listen over søkeresultater for å lagre en båt som favoritt.
  6. Hvis du vil ha mer informasjon om en båt før du lagrer den som favoritt, klikker du på båtens navn.
  7. Til slutt klikker du på stjernen i øvre høyre hjørne

Når du går tilbake til profilen din "Mitt Skippo", har du nå dine stjernemerkede båter i listen. I fanen "Planlegg" under kartinnstillinger kan du filtrere slik at du kun ser dine favoritter. Velg å filtrere ved å klikke på "Mer" under "AIS & Skippo-båter". Når du har valgt hvilke båter du vil se på kartet, klikker du "Vis på kartet".

Vanligste årsaker til at AIS-båter eller Skippo-båter ikke vises på kartet:

• Sjøfartsdirektoratets og andre leverandørers master kan noen ganger ikke fange opp signalet fra båtene. Dette kan skje hvis båten er langt ute til havs, har en svak sender eller en lav antenne.
  • En båt kan havne i radioskugge med sin AIS, noe som betyr at den ikke vises på kartet.
  • I visse tilfeller filtrerer våre leverandører bort mindre båter av personvernhensyn, noe som kan føre til at noen båter ikke vises.
  • Hvis en Skippo-bruker deler sin posisjon via appen, men befinner seg langt fra vann, vil ikke posisjonen vises i appen.
  • For at appen skal kunne dele din posisjon, selv når du ikke aktivt bruker appen, må den være aktiv i bakgrunnen. Dette betyr at appen fortsatt jobber, selv om du ikke ser den på skjermen. Hvis du slår av appen helt, kan den ikke fortsette å dele din posisjon.
  • Noen ganger kan tekniske problemer oppstå, og båtene vises ikke korrekt. Derfor jobber vi kontinuerlig med å forbedre leveringen av informasjon om AIS & Skippo-båter for å sikre best mulig nøyaktighet.