Varifrån kommer positionsdata och AIS-data?

Positionsdata för din båt hämtas direkt från GPS-enheten på den enhet där appen är installerad, till exempel din smartphone eller läsplatta. Skippos app stödjer inte import av positionsdata från externa enheter eller utrustningar.

För att kunna ta del av AIS-data behöver du ha en aktiv internetanslutning från ett mobildatakort, då denna information hämtas online från Sjöfartsverket. Det fungerar alltså inte genom att internetdela från en enhet till en annan.

Vanligaste anledningarna till att AIS-båtar eller Skippobåtar inte syns på sjökortet

1. Sjöfartsverkets och andra leverantörers master kan ibland inte fånga upp signalen från båtarna. Detta kan hända om båten är långt ute till havs, har en svag sändare eller en låg antenn.

1. En båt kan hamna i radioskugga med sin AIS, vilket innebär att den inte syns på kartan.

1. I vissa fall filtrerar våra leverantörer bort mindre båtar av integritetsskäl, vilket leder till att vissa båtar kan upplevas försvinna.

1. Om en Skippo-användare delar sin position via appen men befinner sig långt från vatten, kommer positionen inte att visas i appen.

2. För att appen ska kunna dela din position, även när du inte aktivt använder appen, måste den vara igång i bakgrunden. Detta innebär att appen fortfarande arbetar, även om du inte ser den på skärmen. Om du stänger av appen helt och hållet, kan den inte fortsätta att dela din position.

1. Vid vissa tillfällen kan tekniska problem uppstå och båtarna visas inte korrekt, vi arbetar därför kontinuerligt med att förbättra leveransen av information om AIS & Skippobåtar för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet.